5. Sınıflar Fen Bilimleri Dersi Canlılar Dünyasını Gezelim Tanıyalım Soruları ve Cevapları

5. Sınıflar Fen Bilimleri Dersi Canlılar Dünyasını Gezelim Tanıyalım Soruları ve Cevapları

 Canlılar Dünyasını Gezelim Tanıyalım Soruları ve Cevapları

 

1 – Canlıların ortak olan özellikleri nelerdir?

Cevap: Tüm canlılarda ortak olan özellikler;

*  Bütün canlılar hücrelerden meydana gelmiştir.

*  Canlılar beslenirler 

*  Canlılar büyür ve gelişirler                       

*  Canlılar irkilirler.

*  Canlılar hareket ederler.

*  Canlılar solunum yaparlar  

*  Canlılar boşaltım yaparlar

*  Canlılar çoğalırlar

 

2 – Mikroskobik canlıların yararları nelerdir?

Cevap :  Yararlı Mikroskobik Canlılar:                                                                                 

*  Sütten peynir edilmesini sağlar.

*  Sütü yoğurda dönüştürür.

*  Üzüm suyunu sirkeye dönüştürür.

*  Ölen bitki ve hayvanları çürütür.

*  Bağırsaklarda sindirime yardımcı olur.

 

3 – Çevrenin insan kaynaklı bozulmasının nedenleri nelerdir?

Cevap: 

1. Aşırı nüfus artışı

2. Plansız etkileşme 

3. Doğal kaynakların bilinçsiz kullanımı

 

4 – Memeli hayvanların ortak özellikleri nelerdir?

Cevap:

*  Vücutları kıllarla kaplıdır. Yalnız suda yaşayan balina ve yunus balığında kıl yoktur.

*   Sıcak kanlı hayvanlardır, vücut sıcaklıkları değişmez.

*  Çoğu karada yaşar.

*  Akciğerleriyle solunum yaparlar.

 

5 – Mikroskobik canlıların Zararları nelerdir?

Cevap: Zararlı Mikroskobik Canlılar:

*  Tifo, kolera, verem, tetanos, difteri ve zatürree gibi hastalıkları yapar.

*  Yemekleri ve sütü bozar.

*  Meyveleri çürütür.

*  Bulaşıcı hastalıklara neden olurlar.

 

6 – Bakterilerin neden olduğu hastalıklar nelerdir?

Cevap: İnsanda parazit olarak yaşayan bakteriler, tifo, kolera, verem, (tüberkiloz), zatüre, hastalıklarıdır.

 

7 – Nemli yerlerde kalan meyvelerin çürüyüp bozulmasına sebep olan, hangi canlılardır?

Cevap: Küf mantarı yazılısoruları.com

 

8 – Hayvanlar, soğuğa ve besin azlığına karşı ne gibi önlemler alırlar?

Cevap: 1. Kış uykusuna yatarlar.  2. Sıcak ülkelere göç ederler.

 

9 – Hayvanlar yaşadıkları ortama göre, kaça ayrılır?

Cevap: Hayvanlar yaşadıkları ortama göre 3 gruba ayrılır.

1 – Karada yaşayan hayvanlar.

2 – Suda yaşayan hayvanlar.

3 – Hem karada, hem suda yaşayan hayvanlar.

 

10 – Beslenme şekillerine göre canlılar üç gruba ayrılır?

Cevap:

1 – Etobur Canlılar (Etçil): Etle beslenen canlılardır. Kurt, tilki, aslan, kartal, şahin, akbaba, kaplan, sırtlan, çakal, timsah gibi.

2 – Otobur Canlılar (Otçul): Otla beslenen canlılardır. İnek, koyun keçi, at, geyik, zürafa, deve, antilop, tavşan gibi.

3 – Hem Etobur Hem de Otobur Olan Hayvanlar (Hepçil): Hem etle hem de otla beslenen canlılardır. Fare, köpek, kedi, balık, kurbağa, kaplumbağa, ayı gibi.

 

11 – Besin zinciri ne demektir ? Örnek vererek açıklayınız.

Cevap: Canlılar arasındaki beslenme ilişkisine “ besin zinciri” denir.

Örnek :  çekirge, otu yer; yılan ise çekirgeyi yakalar yer, şahin ise yılanı yer. Şahin öldüğünde ise bazı mikroskobik canlıların etkisi ile çürür ve toprağa karışır.

bzncr

 

12 – Yaşam alanı ne demektir? Örneklerle açıklayınız.

Cevap: Bir canlının, canlılık özelliğini sürdürebildiği, çevresiyle doğal bir denge kurarak sağlıklı bir şekilde yaşayabildiği ortama “yaşam alanı”  denir. Yaşam alanları canlıdan canlıya farklılık gösterir.

*  Çöllerde: Deve…

*  Kutuplarda: Kutup ayısı, penguen…

*  Denizlerde: Balıklar, denizanası, ahtapot…

*  Kayalıklarda: Atmaca, şahin, kartal, kertenkele…

*  Toprak altında: Solucan, köstebek…

*  Göllerde: Kurbağa, ördek, kuğu…

*  Hem karada hem de suda: Kurbağa, timsah, fok, penguen…

 

13 – Hem karada hem de suda yaşayan hayvanlar nelerdir?

Cevap: Penguen, su samuru, fok balığı, su yılanı, timsah, su kaplumbağası, kurbağa, sivrisinek gibi hayvanlar

 

14 – Suda yaşayan hayvanlar nelerdir?

Cevap: Balık, yengeç, Istakoz, balina, yunus balığı, midye, denizkestanesi, denizyıldızı, ahtapot.  denizanası, sünger ve mercanlar gibi hayvanlar suda yaşarlar.

 

15 – Ülkemizde nesli tükenen hayvanlar hangileridir?

Cevap: Anadolu aslanı, pars, leopar,pardus ve kunduz

 

16 – Ülkemizde nesli tükenmek üzere olan hayvanlar hangileridir?

Cevap:

*  Birecik’te yaşayan kelaynakların,

*  Akdeniz foklarının,

*  Alageyiklerin,

*  Karacaların,

*  Kars ve Karakul’da yaşayan yaban koyunlarının,

*  Akdeniz’de, Mersin ve Antalya sahillerinde yumurtlayan deniz kaplumbağalarının nesli tükenme tehlikesi altındadır.

 

17 – Ülkemizde ve yakın çevremizdeki çevre sorunları nelerdir?

Cevap:

*  Doğal afetler

*  Orman yangınları

*  Aşırı nüfus atışı

*  Plansız sanayileşme

*  Doğal kaynakların bilinçsiz kullanımı gibi nedenlerle çevre kirlenmekte ve doğanın dengesi bozulmaktadır.

 

18 – Mantarların yararları nelerdir?

Cevap:  Mantarların Yararları:

*  Bazı peynirlerin üretilmesinde kullanılır.

*  Besin olarak tüketilir. Şapkalı mantarların besleyici değeri yüksektir.

*  Hamurun mayalanıp kabarmasını sağlar. Ekmek, pasta gibi hamur işi besinlerin yapımında kullanılır.

*  Penisilin gibi antibiyotiklerin üretilmesinde kullanılır.

 

19 – Mantarların zararları nelerdir?

Cevap:  Mantarların Zararları:

*  Küf mantarları yiyecekleri küflendirerek bozulmasına neden olur.

*  Zehirli türlerin yenilmesi durumunda rahatsızlıklara hatta ölümlere yol açar.

*  Saçkıran hastalığına dolayısıyla kelliğe sebep olur.

*  El ve ayaklarda kaşıntıya, derinin tahriş olmasına neden olur.

*  Bazı tarım ürünlerinde hastalığa sebep olur.

*  Buğday, mısır, çavdar, asma gibi ürünlerdeki mantar hastalıklarına neden olur.

 

20 – Omurgasız hayvan ne demektir? Örnekler verini.

Cevap: Vücutlarında kemiklerden oluşan iskelet ve omurga bulunmayan hayvanlar “ omurgasız hayvanlar”  denir.

*  Yumurtayla çoğalırlar

*  Tırtıl başkalaşım geçirerek kelebeğe dönüşür. dersimiz.com

*  Bazı hayvanlarda ise kabuk gibi sert yapılar vardır

*  Solucan, çekirge, kelebek, örümcek, sinek, arı, akrep, karınca ve salyangoz karada yaşayan omurgasız hayvanlardır.

*  Böcekler trake solunumu yapar. Arı, sinek, çekirge trake solunumu yapar.

*  Denizanası, midye, mercan, ahtapot, yengeç, sünger, ıstakoz, denizyıldızı suda yaşayan omurgasız hayvanlardandır.


tag 5. Sınıflar Fen Bilimleri Dersi Canlılar Dünyasını Gezelim Tanıyalım Soruları ve Cevapları sınav soruları soru arşivi yazılı soruları soru sitesi indirmesiz sorular indirmesiz yazılı soruları soru bankası indirmesiz

2017-03-28 tarihinde www.yazılısoruları.com tarafından arşivimize eklenen bu içerik toplam 6640 kez ve en son 2026-07-08 14:02:43 tarihinde görüntülenmiş.